Her Gune Bir Soru Cevap / Ingiltere’de calismak icin farkli vize tipleri nelerdir?

Yeni yila yaklastigimiz su gunlerde gectigimiz sene boyunca bize en cok sorulan sorularin cevaplarini sizlerle yeniden paylasalim istedik. Her gune bir tane, hazirsaniz basliyoruz.

Ingiltere’ye hangi vize tipini kullanarak gelebilirim? Bu vizelerin sonunda vatandaslik alinabiliyor mu?

Asagida paylasacagim vize tiplerinin kurallari zaman icinde degisebiliyor. Dolayisiyla bu bilgileri kesinlikle nihai kabul etmemenizi ve muhakkak devletin resmi sitesi uzerinden basvurunuzu yapmadan once detayli olarak guncel kurallari incelemenizi rica ederim.

Ingiltere’de yasamak / calismak uzere basvurabileceginiz 3 vize tipi var.

Tier 2 Intracompany Transfer Visa (ICT): Bu vize Turkiye’de ofisi bulunan global sirketlerde calisanlarin faydalanabilecegi bir vize tipi. Eger Turkiye’de global bir sirkette calisiyorsaniz (Unilever, P&G, HSBC, Vodafone vb) bu sirketlerin Ingiltere’de yer alan ofislerine gecis yapmaniz mumkun. Bu gecisi yapabilmeniz icin Ingiltere’deki ofis sizin adiniza hukumete bir basvuruda bulunuyor. Evraklar toparlanilip basvuru yapildiktan sonra vizenin cikmasi genelde 1 ay kadar suruyor. Bu basvuru neticesinde aldiginiz vize ile toplam 5 sene Ingiltere’de yasayip, calisabiliyorsunuz. Ancak bu vizeyle baska bir sirkette calismaniz mumkun degil. Dolayisiyla mevcut sirketinize bagimli kaliyorsunuz. 5 senenin bitiminde ise ulkeden ayrilmaniz bekleniyor. Eger kalip calismaya devam etmek istiyorsaniz Turkish Worker Visa ya basvurmaniz ya da baska bir sirketten sponsorluk bulmaniz gerekiyor. Turkish Worker Visa yi alirsaniz, kesinti olmadan calismaya devam ediyorsunuz ancak baska bir sponsorluk alacaksiniz, bu sponsorluga “cool off period” diye adlandirilan 1 senenin sonunda basvurabiliyorsunuz ve bu sureyi ulke disinda gecirmeniz bekleniyor. ICT vize tipi vatandasliga basvurmaniza izin vermiyor.

Turkish Business Person Visa / Worker Visa (Ankara Vizesi): Ankara vizesi kendi isini kurarak Ingiltere’ye gelmeyi dusunenler icin olusturulmus bir vize tipi. Bu vizeye basvurabilmek icin, saglam bir is modeliniz, belli sayida referansiniz ve isi ilk etapta kurmaniza yetecek kadar birikiminiz olmasi gerekli. Bu vize tipine basvuru ucretsiz ancak is modelini hazirlamak uzere bir avukattan destek almaniz durumunda belli bir miktar para harcamaniz gerekebilir. Ankara vizesi ile calistiginiz sure boyunca, belli araliklarla, ongordugunuz sekilde para kazanabildiginizi kanitlamaniz bekleniyor. Bu noktada en buyuk avantaj, ingiltere’de is kursaniz bile halen Turkiye’deki musterilerinize fatura kesebilmeniz. Bu vizeyle sirketlere / kisilere danismanlik verebilmekle birlikte, bu sirketlerin tam zamanli elemani olarak calisamiyorsunuz. Bu vize tipinde 5 yili doldurdugunuz zaman vatandasliga basvurabiliyorsunuz. Dolayisiyla suan icin sizi vatandasliga goturecek en hizli yol Ankara vizesi! Bu konunun uzmani Burak, dolayisiyla detaylari ilerleyen gunlerde paylasmasi icin ona birakiyorum.

Tier 2 General: Bu vizeyi ancak Ingiltere’de bulunan bir sirket ozellikle sizin yetkinliklerinize sahip birini ariyorsa ve Avrupa birligi icinden gelen tum basvurulari degerlendirdikten sonra bu isi ancak sizin yapabileceginizi gerekli belgelerle kanitlayabiliyorsa, size sponsor oluyor. Sponsorluk belgesine basvurmak icin yerine getirilmesi gereken bir kac adim oldugundan, bu vize tipinin cikmasi 3-6 ay arasinda bir zaman alabiliyor. Ayrica sirketlerin elinde sadece belli sayida Tier 2 sponsorluk hakki bulundugundan, her rol icin bu opsiyondan faydalanamayabilirsiniz. Bu sponsorluk suresince yine bu sirkete bagimli calismak durumunda kaliyorsunuz. Ancak sirketle yollarinizi bir noktada ayirmaya karar verirseniz, 2 aylik bir sure icerisinde yeni bir sponsor buldugunuz muddetce ulkede kalmaya devam edebiliyorsunuz. Bu sponsorluk tipinde ulkede 5 seneyi doldurduktan sonra kalici oturum izni (indefinete leave to remain), bu iznin cikmasindan 1 sene sonra da vatandasliga basvurmaniz mumkun.

Tier 2 Dependant Visa: Diyelim ki esiniz / sevgiliniz yukarida siraladigimiz vize tiplerinden birini aldi ve ailecek / cift olarak Ingiltere’ye tasinacaksiniz. Bu durumda vizeyi alan esas kisiyle ayni anda bu vize tipine basvurmaniz bekleniyor. Bu vize sayesinde yukarida ilgili vize tiplerinde siralanan tum haklara siz de sahip oluyorsunuz. Ustelik herhangi bir sirkete bagimliliginiz olmadigindan, dilediginiz kuruma ozel bir sponsorluga ihtiyac duymadan basvuru yapip, sirket degistirebiliyorsunuz.

Yarin Burak Ankara vizesi ile ilgili en cok sorulan sorularin cevaplarini ve daha once bu konuyla ilgili yazmis oldugu yazilarin linklerini paylasacak. Bizi izlemeye devam edin 😉

Sevgiler.

http://www.facebook.com/londrayayolculuk

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s